Tizenöt évvel ezelőtt álmodozók azt a célt tűzték ki maguk elé, hogy a nap hőjét felhasználó erőművük azonos költségen termeljen áramot a szénerőművekkel. Az álom megvalósult.

Az akkumulátorok legkülönbözőbb fajtái a mobiltelefonokba és a laptopokba való kicsiktől, az autókban használt nagyobbakon át a zöldenergiát termelő létesítmények ipari méretű áramtároló eszközeiig kulcsszerepet fognak játszani a klímacélok elérésében – írta a Nemzetközi Energiaügynökség (IEA) az ezzel kapcsolatos jó hírekről beszámoló tanulmányában, amelyről a Popular Science magazin számolt be.

A lítium-ionos akkumulátorok ugyan először a hordozható elektronikai eszközökben jelentek meg, ma már nem ez a legfőbb felhasználási területük. Az IEA adatai szerint 2023-ban az akkumulátorok iránti kereslet 90 százaléka az energiaszektor felől jött. A lítium-ion akkumulátorok piaca tízszer akkorára nőtt, mint nyolc éve, 2016-ban volt. Eközben a gyártásukkal kapcsolatos költségek 90 százalékkal csökkentek 15 év alatt, azaz 2009 óta. Ezzel az akkumulátorokkal kapcsolatos kiadások estek a legnagyobb tempóban az elmúlt időszakban az energiaszektorban. Ez máris meglátszik az elektromos autók árának fokozatos mérséklődésében, ám van egy ennél jelentősebb változás is.

A napelemes áramtermelést akkumulátorokkal párosítva immáron olyan áron lehet elektromos energiát előállítani Indiában, amilyenen ugyanebben az országban a szénerőművek termelnek – mondta Fatih Birol az IEA vezérigazgatója. Szerinte az így termelt zöldáram néhány év múlva olcsóbb lesz a szénerőművek költségénél Kínában és a gázerőművek áramáránál az USA-ban.

Ezek az adatok azért számítanak kisebb csodának, mert az áramtermelésben a szénerőművekkel termelt elektromos áram árát tekintik sztenderdnek. Ez a cikk szerint nagyjából kilowattóránként 10 dollárcent, azaz nagyjából 36 forint. A nap- vagy a szélenergia nemrégen még fényévnyi távolságra volt ettől. Az IEA szerint ez a változás reményt ad arra, hogy az ENSZ céljaival összhangban háromszorosára nőjön a zöldenergia-termelés a világon 2030-ra. Ehhez az áramtárolási kapacitásnak a jelenlegi hatszorosára kellene nőnie, ami évi 25 százalékos tempót feltételez.

Az IEA arra számít, hogy az akkumulátorgyártás fejlődésének köszönhetően a lítium-ion akkuk előállításának költsége 40 százalékkal csökkenhet 2024 és 2030 között. Emellett szükség van a gyártókapacitások növelésére, az eltérő nyersanyagokból, különböző módon gyártható akkumulátorfajták elterjesztésére és a használt akkumulátorokban lévő nyersanyagokat visszanyerő hulladékfeldolgozó ipar kiépítésére.

Forrás: mfor.hu / buksza blog